The Troubles (jaren 60 – jaren 00)

The Troubles is de naam voor een conflict tussen Rooms-katholieken en Protestanten in Noord-Ierland. De langslepende opeenvolging van gewapende strijd, aanslagen en moorden kostte aan meer dan 1.500 mensen het leven.

Oorzaak van de Troubles

De godsdienstige tegenstellingen in Noord-Ierland hadden al eeuwen lang voor onenigheid en conflicten gezorgd. In 1966 voerde de protestantse Ulster Volunteer Force (UVF) enkele aanvallen op katholieken uit. De katholieke Irish Republican Army (IRA) reageerde met aanslagen en aanvallen op Britse militairen die in Noord-Ierland gelegerd waren. De IRA hoopte dat de Britten zich uit Noord-Ierland zouden terugtrekken.

Escalatie

Het conflict mondde uit in een cyclus van aanslagen, vechtpartijen, martelingen en vergeldingen. Een bekende gebeurtenis uit de Troubles was Bloody Sunday, waarbij het Britse leger bij een illegale demonstratie 14 ongewapende mannen doodde. De IRA reageerde daarop door bij Bloody Friday 22 bomaanslagen te plegen met 9 doden als gevolg. Opgepakte IRA-leden konden niet op een eerlijk proces rekenen en gingen massaal in hongerstaking, met doden tot gevolg.

Einde van de Troubles

In de jaren 90 stemde de IRA toe met onderhandelingen met de Britse regering. Na enkele wankele wapenstilstanden kwam er uiteindelijk in onze eeuw een duurzame vrede tot stand. Hoewel er tegenstellingen blijven bestaan, lijkt de situatie in Noord-Ierland nu rustig.