Het Victoriaanse Londen van Charles Dickens

Oliver Twist, The Old Curiosity Shop en David Copperfield zijn waarschijnlijk de bekendste romans van de Londense schrijver Charles Dickens. In zijn romans schetst hij een waarheidsgetrouw beeld van het Londen tijdens het Victoriaanse tijdperk.

Londen in het Victoriaanse tijdperk

Londen was in die tijd een heel moderne en bruisende metropool met talloze mogelijkheden tot vertier voor de rijke klasse. Helaas was het ook een heel duistere en smerige plaats waar prostitutie, kinderarbeid, criminaliteit en armoede aan de orde van de dag waren.

In zijn romans laat Dickens beide kanten van het Londen van de 19de eeuw uitgebreid aan bod komen. Hij had immers zelf kennisgemaakt met het harde leven in de Britse hoofdstad. Dankzij een baantje op het advocatenkantoor Ellis and Blackmore wist hij zich echter op te werken en uiteindelijk kreeg hij de kans om te genieten van de geneugten die Londen te bieden had.

Als kind werkte Dickens in een schoensmeerfabriek. Werkdagen van 10 uur waren voor de toen 12-jarige jongen geen uitzondering. De schrijnende toestanden en het harde werken in de fabriek hadden hem voor het leven getekend.

Kinderarbeid in het Victoriaanse Londen

Kinderarbeid was in die tijd in Londen heel normaal. Armoede was troef en zodra kinderen in staat waren om te werken werden ze ingezet om mee te helpen een karig maal op tafel te zetten. Vaak gingen ze aan de slag in typische ‘workhouses’ waar ze in ruil voor allerhande arbeid een maaltijd kregen.

Kinderen boden ook allerlei andere diensten aan in die tijd. Ze poetsten schoenen, verkochten lucifers of bloemen, raapten paardenmest op, werkten als loopjongen, gingen aan de slag als schoorsteenveger, maar helaas belandden ze ook vaak in de prostitutie. Ook typisch voor Londen waren de ‘mudlarks’: kinderen die in de modder van de Thames zochten naar munten of andere prullen die ze eventueel konden verkopen.

Gelukkig hoeven onze kinderen zulke schrijnende toestanden niet meer mee te maken. Vandaag de dag mogen kinderen ‘kind’ zijn. Ze krijgen onderwijs en als de schooldag erop zit beschikken ze over tal van ontspanningsmogelijkheden: ze kunnen hun favoriete serie(s) bekijken op een refurbished Apple MacBook of een spannend spel spelen op een refurbished iPhone. Het goede nieuws is trouwens dat een Apple-product helemaal niet zo veel meer hoeft te kosten. Op de website mresell.nl kunnen Apple-producten voor zeer zachte prijzen worden aangekocht. Meer nog: als je eigen toestel niet meer aan je verwachtingen voldoet kun je deze via de website ook verkopen. Zo kun je je Apple-producten in cash veranderen.

Het hoeven trouwens niet altijd series of spelletjes te zijn. Wil je je kinderen laten kennismaken met de boeken van Charles Dickens, dan kunnen ze deze makkelijk lezen op een Apple iPad.