De ontwikkeling van luisterboeken

Ongeveer gelijk met het ontstaan van de grammofoonplaten zijn de luisterboeken ontstaan. Het idee voor het inspreken van boeken kwam tot stand om blinde mensen ook van boeken te laten genieten. Door de vele Amerikaanse soldaten die na de eerste wereldoorlog blind terugkwamen door gifgassen of granaatscherven, nam het gebruik van luisterboeken een vogelvlucht. Luisterboeken werden in Nederland voor het eerst gebruikt in blindeninstituten. Het lijkt een moderne manier van boeken ‘lezen’ maar deze eerste luisterboeken waren er al in de jaren 50. De uitvoering van alle luisterboeken liep gelijk met de ontwikkeling van muziek; van grammofoonplaat naar cassettebandje naar cd en later de dvd. Tot dit moment waren het nog voor het overgrote deel blinden en slechtzienden die gebruik maakte van de ingesproken versies van boeken. Vanaf de jaren 90 werd in een snel tempo alles gedigitaliseerd. Wereldwijd werd het gebruik van pc’s, laptops en tenslotte smartphones de norm voor het overgrote deel van de bevolking. De laatste jaren worden alle luisterboeken echter ook populair voor mensen zonder visuele handicap door de komst van het internet waardoor alle luisterboeken voor een heel groot publiek bereikbaar zijn geworden.

Voordelen van luisterboeken

In eerste instantie waren alle luisterboeken een uitkomst voor blinden en slechtzienden. Op deze manier kon deze doelgroep leerstof gemakkelijker tot zich nemen of ontspannen bij een mooie roman. Tegenwoordig maakt een veel grotere groep mensen gebruik van deze methode om stof op te nemen. Alle Luisterboeken heeft een enorm groot assortiment van onderwerpen en genres. Zowel voor ontspanning als voor educatie zijn er legio luisterboeken te downloaden bij alle luisterboeken.

Het is gebleken dat luisteren naar boeken voor een groep mensen prettiger is dan lezen. Alle luisterboeken kunnen gemakkelijk meegenomen worden omdat het digitaal is en hierdoor ontstaan er vaker momenten dat iemand de tijd neemt om naar een boek te luisteren. Met de ogen dicht naar informatie luisteren verhoogt ook het concentratievermogen. Mensen die geen visuele beperking hebben, maken vooral gebruik van luisterboeken tijdens vakanties. De digitale boeken nemen geen ruimte in en voegen geen gewicht toe aan de koffers of backpack. Hierdoor heb je onbeperkt alle luisterboeken bij de hand tijdens je vakantie.