De geschiedenis van het kantoor

Ooit al eens stilgestaan bij de geschiedenis van het kantoor? Het kantoor waar je dagelijks vertoeft, is waarschijnlijk uitgerust met de modernste technologieën om zo efficiënt mogelijk te werken. Aan ergonomie op de werkplek wordt vandaag de dag veel aandacht besteed en automatisering zorgt ervoor dat je productiever kunt werken. Maar dat is lang niet altijd zo geweest.

Kantoren in het oude Rome

De geschiedenis van het kantoor gaat terug tot het oude Rome. Het Tabularium in het oude Rome kan beschouwd worden als de voorganger de werkplek zoals wij die nu kennen. Dit gebouw werd gebruikt als officieel staatsarchief waar openbare documenten werden bewaard.

Kantoren in de middeleeuwen

Ook in de middeleeuwen was er al enige sprake van kantoren. Middeleeuwse monniken werkten bijvoorbeeld in ruimtes die speciaal waren ontworpen voor hun dagelijkse activiteiten, zoals het bestuderen en kopiëren van manuscripten. Hun wel zeer eenvoudige kantoor werd een scriptorium genoemd. Soms werden deze ruimtes ook gebruikt door leken die op doorreis waren en onderdak vonden in een van de vele kloosters. Ergens een kantoorruimte huren om te werken is dus eigenlijk niets nieuws. Toch kunnen deze ruimtes in kloosters niet helemaal beschouwd worden als kantoorgebouwen. Ze maakten namelijk deel uit van het klooster en waren geen op zichzelf staande gebouwen.

Het eerste echte kantoorgebouw

Het gebouw ‘The Old Admiralty Office’ was het eerste kantoorgebouw zoals wij dit nu kennen. Van moderne snufjes, technologieën en ergonomie was er natuurlijk helemaal nog geen sprake. De indeling was naar huidige normen heel eenvoudig, maar voor die tijd revolutionair. Het gebouw werd opgericht in Londen in het jaar 1726 en deed dienst als overheidsarchief voor de massa’s papierwerk toen het Britse Rijk zich uitbreidde en steeds meer handel ging drijven met de rest van de wereld. In dit gigantische gebouw kon men echter ook een kantoorruimte huren als vergaderruimte.

Kantoorruimte huren vandaag de dag

Vandaag de dag bestaan er talloze mogelijkheden als je een kantoorruimte wilt huren: we zijn gelukkig niet langer afhankelijk van kloosters of overheidsgebouwen! Een kantoorruimte huren is financieel veel interessanter, dan een gebouw kopen om dit tot een kantoorgebouw om te vormen. Heel wat kantoorgebouwen waar je een kantoorruimte kunt huren zijn trouwens gevestigd in grote steden. Zit de werkdag erop of wil je je zakenpartners een lunch aanbieden dan vind je tal van mogelijkheden op loopafstand.