Oeuvre – Diepte

diepte_3d

In de roman Diepte! lezen we de herinneringen aan Wispolia, dat veel overeenkomst vertoont met Terwispel, het geboortedorp van Atte Jongstra . Ook de hoofdpersoon in Diepte! lijkt sterk op de auteur zelf, al vertoont die hier wel eigenaardige trekken: een manische fascinatie voor gaten. Hier en daar nadert die belangstelling de grenzen van de psychiatrie. In Diepte! komt de geschiedenis van Wispolia ruim aan bod. We volgen de vroegste kinderjaren van de auteur, de koude oorlog en de angst daarmee samenhangend, tot aan de bevrijdingsfeesten van 1965, die uitmonden in gebeurtenissen die de ondergang van Wispolia lijken te voorzeggen, misschien wel van de hele wereld. Tegelijkertijd komt de geschiedenis van dit dorp uitgebreid aan de orde, vanaf het eerste begin tot nu.

Wispolia blijkt een ‘gat’ vol gaten. In eerste instantie door de historische vervening van haar naaste omgeving: petgaten. In de ogen van de hoofdpersoon ontwikkelt zich geschiedenis en het heden van zijn jeugd echter tot een Emmenthaler kaas. In eerste instantie denkt de lezer dat het gat staat voor hel, maar gaande het verhaal is dat niet zo zeker meer. En Wispolia vertoont ook vele paradijselijke kanten. Je zou er bijna willen wonen, als je de vele liefderijke passages over het dorp leest.

Diepte! is een geïllustreerde roman. Het boek bevat vele ‘bewijsplaatsen’ die het verhaal onderbouwen. Atte Jongstra is een auteur die al in vele boeken heeft gespeeld met fictie en werkelijkheid. Voortdurend doet zich in zijn werk de vraag voor: kunnen we deze schrijver geloven? Misschien daarom heeft hij krantenartikelen, archiefstukken en foto’s opgenomen, al roepen die ook twijfel op: is er wel werkelijk een straaljager in Wispolia neergestort, heeft Multatuli er echt gesproken, heeft het dorp echt een melkhel gekend?

Diepte! is een verbijsterend boek over een Fries dorp, prachtig en meeslepend geschreven. Een ode aan Wispolia. Sterk autobiografisch. Het bevat intrigerende, vaak ontroerende portretten van haar bewoners.

 

Diepte! is een roman vol diepte.

terug_OEUVRE

  < vorige | volgende  >